Bebeklerde kolik (Gaz sancısı)
Bebeklerde kolik (Gaz sancısı)
Kolik nedir?
Kolik olan bebekler hasta değildirler, fakat genelde bebeklerin ağladığından çok daha fazla ağlarlar. Kolik genelde bir bebek birkaç aylıkken başlar ve 4 ya da 5 aylıkken sona erer. Hiç kimse buna neyin sebep olduğunu bilmez.
Bazı araştırmacılar, gaz ya da ağrılı bağırsak kasılmalarının koliğe neden olabileceği düşünüyorlar. Bazı bebekler inek sütünde bir şeker olan laktoza karşı duyarlı olabilirler. Diğer bebekler de inek sütündeki proteine duyarlı olabilirler.
Fakat bazı araştırmacılar, mide sorunlarının koliğe neden olmadığını düşünüyorlar. Bazı bebeklerin sadece bir fazla ağladıklarını ve bazı ailelerin bebeklerini ağlamasından daha fazla endişelendiklerini düşünüyorlar. Araştırmacıların tam olarak bilmemelerine rağmen, bazı bebeklerde koliği tetikleyebilecek şeyler vardır. Bazı örnekler aşağıda yer almaktadır:
• Anne emziriyorsa, onun ne yiyip ne içtiği. Çikolata, süt ürünleri, baharatlı yiyecekler, kafein ( kahve, çay, kola ve diğer bazı içecekler içersinde bulunur) ve bazı meyve ve sebzeler koliğe neden olabilir.
• Annenin aldığı ilaç sütüne geçer.
• Biberonla hızlı beslenme. Bebeğiniz 20 dakikadan daha az bir süre içersinde besleniyorsa, biberonun başlığının deliği çok geniş olabilir.
• Bebeğiniz ilgili kaygılanma ya da endişelenme.
Koliğin sizin yapmakta olduğunuz herhangi hata yüzünden olmadığını ve bebeğinize zarar vermeyeceğini unutmamanız önemlidir.
Belirtileri nelerdir?
Aşağıdaki belirtiler varsa, bebeğiniz kolik olabilir.
• Bebeğiniz sık sık aniden ağlamaya başlar. Ağlaması tizdir ve yaptığınız hiçbir şey faydalı olmuyor gibi görünür.
• Her gün aynı zamanda ağlamaya başlar ve bu çoğu zaman öğleden sonra ya da akşamları olur.
• Bebeğiniz ağlamaya başladığında bacaklarını çeker ve karınlşarı şişmiş görülebilir.
• Bebeğiniz ellerini yumabilir.
• Bebeğinizin yüzü kızarabilir.
• Ağlaması dakikalar ya da saatler sürebilir.
• Ağlama çoğu zaman bebeğiniz yorulduğunda ya da gazı veya dışkısı çıktığında diner.
Bebeğiniz hakkında endişeleniyorsanız, onu doktorunuza götürmelisiniz. Bebeğinizin ağlamasına neden olan başka bir şey olup olmadığını kontrol edecekler.
Ayrıca bebeğinizin ateşi, şiddetli kusması, ishali ya da dışkısında kan varsa veya ağlama şekli aniden değişirse, doktorunuza göstermelisiniz.
Bebekler bazen altları ıslak olması gibi başka bir nedenlerden dolayı ağlar. Ayrıca karınları aç, çok sıcaklamış ya da üşümüş olabilirler ya da ağrıyan bir yerleri olabilir.
Hangi tedaviler işe yarar?
Kolik için kesin olarak sonuç verdiği gösterilen bir tedavi yoktur.
Kendi başınıza yapabileceğiniz şeyler
Deneyebileceğiniz birçok şey olmasına rağmen bunların işe yarayıp yaramadığını ilgili yeteri kadar araştırma yoktur.
Arabanın içinde etrafta dolaşmayı deneyebilirsiniz ya da bebeğinizi sakinleştirmek için titreşimli bebek karyolası. Bazı ebeveynler bebeklerde karın masajını denerler. Yapılan küçük bir çalışmada, masajın bazı bebeklere faydalı olduğu ortaya koyulmuştur. Nazik bir şekilde yaptığınız sürece, yan etkilerinin olma ihtimali yok gibi görünür. Fakat yağ kullanıyorsanız, içindekilerin bebeğiniz için güvenli mi olduğunu bir sağlık görevlisine danışın.
Birçok ebeveyn bebeklerini rahatlatmak için sokaklarda daha fazla, çoğu zaman saatlerce, gezdirirler. Bunun işe yarayıp yaramadığını bilmek için yeterli araştırma yoktur.
Bazı aileler, elektrikli süpürgesi ya da saç kurutma makinesinin çıkardığı gürültüyü kullanır. Bebeğinizi yeni bir oda ya da ortama götürmek faydalı olabilir. Bebeğinizi biberonla besliyorsanız, beslenirken hava girişinin kesen özel biberon başlıkları satın alabilirsiniz.
Diğer tedaviler
Kraniyal osteopati koliğe faydalı olması için kafatası kemiklerine (başınızı en tepesindeki) hafif basınç uygulanması yöntemini kullanır. Kraniyal osteopati’nin işe yaraması ya da güvenliği konusunda bir şey söylemek için herhangi bir araştırma yoktur.
Bitkisel çayların koliğe faydalı olduğuna dair bir bilgimiz de yok. Bazı bitkilerin yan etkileri vardır, bu yüzden çocuğunuza bitkisel bir tedavi uygulamadan önce doktorunuza danışın.
Bu hastalık geçecek mi?
Bebeğinizin koliği 4 ya da 5 aylık olduklarında geçmelidir. Bebeğiniz iyi beslendiği ve kilo artışı normal olduğu sürece endişe etmeyin.
Bebeğinizi rahatlatmak ve ağlamasını durdurmaya yardımcı olması için deneyebileceğiniz bazı şeyler aşağıda yer almaktadır.
• Gazını çıkmasına yardımcı olmak için bebeğinizi dik pozisyonunda tutun.
• Bebeğinizi emziriyorsanız, ikincisini vermeden önce bebeğiniz bir memeyi bitirmesine izin verin. Yediği ya da içtiği şeylerden uzak tutmaya çalışın, bu bebeğinizde karın ağrısı yapabilir.
• Biberonla besliyorsanız, başlığındaki deliğin çok geniş olmadığından emin olun. Bebeğinizi çok hızlı beslemekten kaçınmalısız.
• Kendinize mola verin. Ailenize ya da arkadaşlarınıza bebeğinize bakmalarına müsaade edin.