Çocuklarda Şaşılık (Strabismus)

Çocuklarda Şaşılık (Strabismus)

Çocuklarda Şaşılık (Strabismus)

Şaşılık nedir?

Şaşılık, gözleri farklı yönlere bakması ve/veya tek bir noktaya odaklanamaması durumudur. Bir göz bazen veya her zaman yukarı veya aşağı ya da yukarı ve dışarı açıktır. Şaşılık genellikle erken çocukluk döneminde başlar ve kısa sürede tedavi edilmezse yetişkinliğe kadar sürebilir.Görme (vision) ‘nin gerçekleşmesi için normalde aynı anda tek bir yöne bakmak için her iki göze ihtiyacımız vardır. Göz kasları gözlerimizi aynı yönde hareket ettirmek için birlikte çalışırlar. Çocuğunuzun şaşılığı varsa, kasların hareketini kontrol edemediği için gözleri düzgün çalışamaz. Görme gerçekleşirken, çocuğunuzun beyni iki farklı resim alır ancak zayıf göz resmi yok sayacaktır.

Şaşılık nedenleri nelerdir?    

Şaşılık, doğuştan ya da kalıtsal olabilir. Ayrıca doğumdan sonra aşağıdaki koşullardan herhangi biri tarafından oluşmuş olabilir:
• Ambliyopi (göz tembelliği) veya gözlerin lens hataları.
• Göz kası felci (hareket kaybı).
• Göz fonksiyonunu etkileyen beyin sorunları veya yaralanmalar.
• Retina sorunu olan prematüre Retinopati.
  Retina ışığı yakalar ve beyne bilgi gönderir gözün bir parçasıdır. Prematüre retinopatisi genellikle
dokuz aydan erken doğan çocuklarda olur.
•Tümörler de göz çevresindeki yapıları, kasları ve sinirleri sıkıştırarak şaşılığa sebep olabilir.


Şaşılık işaretleri ve belirtileri nelerdir?

En kolay fark edilecek belirti çocuğunuzun aynı anda aynı nesneye bakarken gözlerinin farklı yöne doğru olduğunu görmektir. Ayrıca, aşağıdakilerden herhangi birini de fark edebilirsiniz:
• Çocuğunuzun gözlerinde bir hareketlilik ya da sıklıkla birbiriyle kesişme olabilir
• Çocuğunuzun gözlerinde yorgunluk hisseder ya da aktivite sonrası gözlerinde rahatsızlık vardır.
• Çocuğunuz bir gözünü kapatarak baktığını ya da başını sık sık yana döndürdüğünü farkedebilirsiniz
• Çocuğunuzda daha sık görülen baş ağrısı ya da okuma güçlüğü vardır.
• Çocuğunuz, çift görme, görme bulanıklığı veya parlak ışığa bakmada duyarlılık hissedebilir.

Şaşılık nasıl tedavi edilir?

Şaşılık tedavisi zayıf gözü güçlü olan gözden daha fazla çalışır hale getirmektir. Göz hareketlerini artırmak için, göz kaslarını çalıştıran ilaçlar verilebilir. Çocuğunuza düzeltici gözlük veya kontakt lensler önerilebilir. Çocuğunuza, onun göz kaslarının daha iyi kontrol etmeye yardımcı göz egzersizleri öğretilir. Bazı çocuklarda, göz kasları ile ilgili sorunları düzeltmek için cerrahi gerekebilir.

Tedavi seçenekleri:

• Botulinum toksini (Botox): Bu gözlerde kas içine enjekte edilen bir ilaçtır. İlaç geçici olarak (kısa dönem) güçlü olan kaslarda da fonksiyon kaybına neden olabilir. Zayıf gözün kaslarının odaklanma yeteneğini geliştirmekte yardımcı olur.
• Kırılma kusurunun düzeltilmesi: Gözlükler, bifokal lensler, prizmalar (ışığı yansıtan cam) yardımıyla çocuğunuzun görmesini geliştirmekte yardımcı olabilir.
• Optometrik görme tedavisi veya Ortopti: Bu, göz kasları için aktif egzersiz tekniklerini de içerir. Bu, gözlerin duyusal ve motor işlevini geliştirmek için yapılır. Tek başına veya refraktif düzeltme ile birlikte kullanılabilir.
• Cerrahi: Bu gözleri çevreleyen kasları düzeltmek için yapılır.  Gözkasların uzunluğunun ya da konumunun cerrahi olarak ayarlamasıdır.

Bunun dışında sizinde medikal tedaviye ek olarak çocuğunuz için beslenmesinde dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Çocuğunuza sağlıklı beş besin grubundan tüm yiyecekleri sunun sağlıklı beslenme; meyve, sebze, ekmek, süt ürünleri, et ve balığın birlikte tüketildiği  bir beslenmedir. Sağlıklı besinler yemek, çocuğunuzun kendini daha iyi hissetmesi ve daha fazla enerjiye sahip olmasında yardımcı olabilir. Göz için faydalı besinler, tatlı patates, kayısı ve havuç gibi gıdalardır.