Genital Siğiller (HPV)
Genital siğiller (HPV)
Genital siğilleriniz varsa, bu sizi utandırıp üzüyor olabilir. Fakat genital siğiller genelde tehlikeli değillerdir ve çok iyi sonuçlar verecek şekilde tedavi edilirler.
Genital siğiller nedir?
Genital siğiller genellikle genital bölgelerinizin kenarında büyüyen pütürlü öbekler şeklindeki oluşumlardır. Fakat siğilin bu türü, burun ya da ağzınızı kenarında da büyüyebilir.
Genital siğiller düz ya da pütürlü, bir karnabahar görünümünde ya da bir bitki sapı gibi olabilir. Nemli deri üzerindeki (vajinanın kenarındaki ya da penis üzerideki deri gibi) siğiller yumuşak ve ten rengindedir. Sadece bir siğiliniz ya da birçok siğiliniz olabilir.
Genital siğillere, human papilloma virüsü (HPV) adı verilen bir virüs neden olmaktadır. HPV’nin yaklaşık 100 türü vardır. Fakat genital siğilleri olan 10 kişinin 9’u HPV tip 6 ya da tip 11 ile enfekte olmuştur. HPV’nin diğer bazı türleri kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olur.
HPV bir kişinden diğerine cilt teması yoluyla bulaşır. Bu virüs bulaşabilir:
• Cinsel ilişkide bulunuyorsanız (oral ya da anal ilişki de dahil)
• Cinsel ilişkide bulmasanız bile, partnerinizin ve sizin genital bölgeleriniz birbirine temas ederse
• Partnerinizin genital bölgesinde oluşan lezyonlara temas ederseniz(örneğin, ellerinizle)
• Partneriniz genital bölgesinde oluşan lezyonlara dokunmasından sonra size temas ederse.
HPV virüsüyle, belirtileriniz olmadan da HPV virüsüyle enfekte olabilirsiniz. Bu yüz den siz ya da partneriniz herhangi bir genital siğil görmüyor olsanız bile virüsü birbirinize bulaşabilir.
Hamileyseniz
Genital siğiller bazen hamilelik dönemi süresince daha da büyüyebilir. Bu durumu idrarın geçişini zorlaştırabilir. Ya da siğiller vajinanın içersindeyse, doğum sırasında sorunlara neden olabilirler.
Çocuğunuz doğdukta sonra, akciğerlerinin içersinde hava kanallarında ya da gırtlaklarında çıkan siğillerin çok az da olsa büyüyebilme ihtimaller vardır. Bu siğillerin genelde cerrahi müdahale ile alınması gerekir. Fakat bunlar yeniden büyüyebilirler.
Genital siğiller vajinanızı tıkıyorsa ya da doğum sırasında çok fazla kanama olma tehlikesi varsa, doktorunuz sezaryenle doğum yapmanızı önerebilir. Fakat sezaryenle doğum yapmanın çocuğunuza virüs geçme riskinin azalttığına dair hiçbir bulgu yoktur.
Genital siğiller için yapılan bazı tedaviler hamilelik sürecine uygulamak için güvenlidirler. Fakat siğillere uyguladığınız bazı kremler ve diğer tedaviler, hamilelik sürecinde çok iyi sonuç vermeyebilir. Ayrıca, doğum yaptık sonra genital siğilleriniz kendiliğinden kaybolabilir ve bağışıklık sisteminiz düzelebilir. Bu yüzden tedavi görmeye karar vermeden önce bir müddet beklemenizde yarar vardır.
Belirtileri nelerdir?
Genital siğiller çoğu zaman herhangi bir belirtiye neden olamaz. Fakat ara sıra ağrıya ve kaşıntıya neden olabilirler. Siğiller vajinayı tıkayabileceği için cinsel ilişkiyi zorlaştırabilirler. Doktorunuz muhtemelen size muayene ederek genital siğilleriniz olup olmadığına karar verecektir. Doktorunuz, daha ciddi herhangi bir şeyini olmadığından emin olmak için bir doku örneği (biyopsi) alabilir. Genital siğiller neredeyse her zaman selim huyludurlar, yani kansere yol açmazlar.
Tedaviler nelerdir?
Genital siğilleriniz herhangi bir sıkıntıya yol açmıyorsa, kendiliğinden kaybolacaklar mı diye görmek için bekleyebilirsiniz. Fakat onlardan rahatsızlık duyuyorsanız, size faydalı olabilecek birçok tedavi bulunmaktadır.
Topikal tedaviler
Genital siğillerinize, sizin ya da doktorunuzun uygulayabileceği birkaç krem ve losyon vardır. Bunların hepsi çok iyi sonuç verir.
Ameliyat
Genital siğilleri ameliyatla tedavi etmenin çeşitli yöntemleri vardır. Eğer hamileyseniz, ameliyat genelde herhangi bir ciddi soruna yola açmaz.
• Kriyoterapi uygulamasında, doktorunuz siğillerinizi sıvı nitrojen kullanarak dondurur ve onları ortadan kaldırır. Bu işlemi, bir ile üç hafta arasında birkaç defa yaptırmanız gerekebilir. Kriyoterapi bazen enfeksiyona neden olabilir, ama bu çok nadir görülür.
•Elektrocerrahi işleminde, doktorunuz genital siğillerinizden sizi kurtarmak için, bir elektrik akımı kullanarak onlara sıcaklık verilir. Bu işlem ayrıca, diyatermi ya da elektrokonizasyonişlemi(LEEP) olarak adlandırılır. Bu işlem iyi sonuç verir, fakat siğiller yeniden çıkabilir. Elektrocerrahi yara, şişlik ve ağrıyı neden olabilir ( hem normal zamanda hem de cinsel ilişki sırasında).
• Doktorunuz, yüksek odaklı bir ışın olan lazerle siğillerinizi tedavi edebilir. Bu işlem iyi sonuç verir, fakat yara ve ağrı oluşumuna neden olabilir.
• Doktorunuz ameliyatla genital siğilleriniz kesip çıkartabilir. Bu işlem muhtemelen bir lokal anestezi yapılarak uygulanacaktır, böylece herhangi bir acı hissetmeyeceksiniz. Fakat sonrasında biraz ağrı hissedebilirsiniz. Bir iz de kalabilir.
Genital siğiller önlenebilirler mi?
Cinsel ilişkide bulunduğunuz her ne zaman olursa olsun kondomların kullanımı, HPV virüsünü kapma riskinizi azaltabilir. Fakat kondomlar virüsten tamamıyla bir koruma sunamazlar. Bunun nedeni, HPV virüsünün cildin cilde temas etmesiyle yayılmasıdır. Bu yüzden bir kondom cinsel organların bir kısmını korusa bile, bu bölgedeki bütün deriyi korumaz. Ayrıca, muhtemelen parmaklarınızda da virüs bulunur ve bir başka kişiye bu yolla da geçer.
Genital siğillerden sonra ne olur ?
Genital siğilleriniz, bağışıklık sisteminiz virüsle mücadele ettiğinden dolayı kendi kendilerine kaybolabilirler. Zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa, siğillerden çok kolay bir şekilde kurtulamayabilirsiniz. Örneğin; HIV ya da AIDS hastasıysanız, ya da bir organ nakli yaptırdıysanız ya da kanser hastasıysanız zayıf bir bağışıklık sisteminiz vardır.
Genital siğiller çoğu zaman, onlardan kurtulmak için tedavi görmenizin ardında birkaç ay sonra tekrar ortaya çıkarlar. Bağışıklık sisteminiz zayıfsa, büyük bir ihtimalle bu durum meydana gelir.