Hepatit B ve aşı olmalı mıyım
Hepatit B ve aşı olmalı mıyım?
Hepatit B karaciğerinize saldıran bir virüsün nedeniyle meydana gelen bir enfeksiyondur. Çok hafif olabilir, bazen bunu fark edemezsiniz ve çoğu kişi tedavi görmeden düzelir. Fakat az sayıda kişi için tehlikeli ve hatta ölümcül bile olabilir. Hepatit B’ye karşı aşı yaptırarak, size bulaşamasını önleyebilirsiniz.
Hepatit B nedir?
Hepatit B, aynı adla anılan bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu virüs karaciğerinize saldırır. Herhangi bir belirtiye neden olmayabilir.
Belirtileri nelerdir?
• Yorgunluk hissi
• İştah kaybı
• Acı ya da ağrıların olması
• Mide bulantısı
• Kusma
• İdrarın normalden daha koyu olması
• Gözlerinizin beyaz kısmı ve derinin sarımsı bir renk alması ki buna sarılık denir.
Hepatit B virüsü, enfeksiyon kapmış kişilerin kanında ve diğer vücut sıvılarında taşınır. Enfeksiyon olmuş birinin kan ya da diğer vücut sıvılarından sizin vücudunuza girerse, bu virüse yakalanabilirsiniz. Enfeksiyon olmuş hamile bir kadın hepatit B virüsünü bebeğine geçirebilir.
Kendinizi hasta hissetmeseniz bile, virüsü başka kişilere bulaştırabilirsiniz.
Tehlikeli midir?
10 kişinin 9’undan fazlası hepatit B’den kurtulur. Fakat çok az sayıda kişide uzun süren ciddi bir hastalıktır.
Eğer buna yakalanırsanız, Hepatit B karaciğerinizin şişmesine neden olabilir ve düzgün bir şekilde işlevini yerine getirmesi engelleyebilir. Daha sonra, siroz denilen bir karaciğer hastalığına ya da kansere yakalanabilirsiniz.
Bebekler ve çocuklar büyük bir ihtimalle bu hastalığın daha ciddi bir formuna yakalanırlar.
Aşı olmalı mıyım?
• Enjekte yoluyla alınan uyuşturucu kullanıcısıysanız
• HIV virüsüyle enfekte olmuşsanız
• Cinsel ilişkide bulunduğunuz partneriniz ya da çocuğunuz, enjekte yoluyla alınan uyuşturucu kullanıcısıysa ya da Hepatit B virüsü taşıyan biriyse
• Bir sağlık hizmetleri çalışanıysanız
• Dünyada hepatit B’nin yaygın olduğu yerlere(güneydoğu Asya’nın bir kısmı, Pasifik’in büyük bir kısmı, sahra altı Afrika, Amazonlar, Orta Doğu’nun bir kısmı, Orta Asya ve Doğu Avrupa’daki bazı ülkeleri kapsar) seyahat ediyorsanız
• Hepatit B virüsü taşıyıcısı biriyle aynı evi paylaşıyorsanız
• Cinsel ilişkide bulunduğu partneri sıkça değiştiren kişilerdenseniz(örneğin, bir hayat kadını)
• Homoseksüel ilişkide bulunan bir erkekler. (Anal yoldan ilişkide bulunmak, Hepatit B virüsü kapma riskinizi çok daha fazla artırır)
Aşı nasıl yapılır?
Hepatit B aşıları, sizi hasta edemeyecek virüsü küçük ve zararsız bir parçası ile üretilir. Bu aşıyı yaptırdıktan sonra, virüsün enfekte olmasından korumak için, Hepatit B virüsüne karşı vücudunuz antikorlar üretir. Böylece, ilerde virüsle tekrar temas ederseniz, vücudunuz onları dışarı atmak için mücadele eder.
Bu aşı yetişkinlere kollarından, bebeklere ise kalçadan yapılır.İşlevini düzgün bir şekilde yerine getirmesi için üç defa aşı olmanız gerekir. İlk iki aşıyı bir ay aralıklarla, üçüncü aşıyı ise 6 ay sonra yaptırırsınız.
Hamileyseniz ve hepatit B hastasıysanız ya da bu virüsün kronik taşıyıcısıysanız (bu virüsü kanınızda taşırsınız, fakat kendinizi hasta hissetmezsiniz), bebeğinizi doğduğunda ona aşı yapılacaktır. Doğduklarından sonra çok vakit geçmeden bir aşı yaptıracaklar ve sonraki aşıları 1 aylık, 2 aylık ve 12 aylık olduklarında yaptırılacaktır.
İşe yarar mı?
Bu aşının hepatit B olamaya karşı koruma sağladığına dair sağlam bulgular var.Yeni doğan bebekler, yaşı daha büyük olan çocuklar ve yetişler gibi herhangi bir yaş gurubunda işe yaradığı görünüyor.
Yeni doğan bebeklerin ve yaşı daha büyük olan çocukların aşılanması, takip eden yıllar içersinde, bu virüsü taşıyan kişi sayısında büyük bir düşüş sağlamıştır.
Yapılan birkaç çalışma, bu aşının, sağlık hizmetleri çalışanları ve homoseksüel ilişkide bulunan erkekler gibi ya da meslekleri yaşam tarzı hepatit B hastalığına yakalanma riskini daha fazla artıran yetişkin kişileri koruma ihtimalinin olduğunu göstermiştir.
Anneleri hepatit B olan ya da bu virüsü taşıyan annelerin bebeklerinin aşı olması onları enfeksiyon kapmaktan koruduğunu ortaya çıkarmıştır.
Zararlı olabilir mi?
Hepatit B aşısı bazı hafif yan etkilerle ilişkilendirilir. Aşı, kol ağrısı yapabilir. Bu aşıyı olduktan sonra birçok insanda baş dönmesi ya bayılma hissi olabilir veya bir deri döküntüsü olur. Fakat hepatit B aşısının ciddi reaksiyonlara neden olması oldukça nadir görülen bir durumdur.
Yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışma, Multipl skleroz (MS) ve eklem iltihabı gibi ciddi sağlık sorunların meydan gelmesinin riskinin çok azı Hepatit B aşısıyla ilişkilendirilmiştir. Fakat çalışmaların yapılış şekli açısından sonuçlar güvenilir değildir. Yapılan diğer çalışmalarda benzer bir ilişki ortaya çıkmamamıştır.
Yapılan birkaç büyük çapta çalışma, çocuklarda ya da bebeklerde Hepatiti B aşısıyla ilgili herhangi ciddi bir yan etki ile ilişkilendiren herhangi bir delil de bulunamamıştır.
Alternatifler nedir?
Hepatit B olma ihtimalinizi azaltacak yöntemler vardır. Deneyebileceğiniz şeyler:
• Virüs kapmış kişilerle korunmasız cinsel ilişkiye girmekten kaçının ve eğer emin değilseniz bir kondom kullanın.
• uyuşturucu kullanmayın
• Bu hastalığı kapmış kişilerle tıraş bıçağı gibi kişisel eşyalarınızı paylaşmaktan kaçınınız.
• Akupunktur, dövme ya da piercing yaptırıyorsanız, iğnelerin steril olduğundan emin olun.
Enfeksiyon kapmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, immünoglobulin denilen enjeksiyonun farklı bir tipi size önerilebilir. Bu tedavi, virüsün vücudunuzdaki enfekte olmamış hücrelere yayılmasını durdurur. Bu iğneden en iyi sonuçu elde etmek için, virüse temas ettikten sonraki 24 saatin içinde yapılması gerekir. İmmünoglobulin, Hepatit B’ye karşı uzun dönemli bir koruma sağlamaz.
Eğer aşağıda belirtilen durumlar sizin için geçerliyse, bu aşıyı yaptırmak için bir doktora görünmelisiniz.
• Delici ya da kesici bir aletle yaralandıysanız
• Hepatiti B’li olan ya da olabilecek biriyle bir iğneyi ortak kullandıysanız
• Hepatiti B’li olan ya da olabilecek biriyle korunmasız cinsel ilişkiye girdiyseniz.
Dr. Pınar AKAN