Katarakt ve Tedavi Yöntemleri

Katarakt ve Tedavi Yöntemleri

Katarakt Nedir?


Katarakt göz merceğinin (lensin) tamamının ya da bir kısmının şeffaflığını kaybederek buzlu bir görünüm almasıdır. Katarakt hastalığında göze ulaşan ışık demetleri retinaya ulaşamaz ve göz görme yeteneğini kısmen ve/veya tamamen kaybeder. Katarakt her yaşta görülebilir. Ancak katarakt denildiğinde ilk akla gelen ileri yaşlarda ortaya çıkan ve en sık görülen tip olan erişkin kataraktlarıdır.
Katarakt hastalığı normal yaşlanma süreci ile ortaya çıkan bir hastalık olsa da, çeşitli faktörler bu oluşumu hızlandırabilir, hatta genç yaşlarda katarakt oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Katarakt 'ın Nedenleri?


1.sigara kullanımı
2.çeşitli toksik maddelere, morötesi ışınlara (güneş), yüksek ısıya ya da radyasyona uzun süre yoğun biçimde    maruz kalma
3.çeşitli ilaçların (kortizonlu ilaçların) uzun süreli kullanımı
4.çeşitli kronik hastalıklar ve özellikle şeker (diyabet) hastalığı sayılabilir.
5. göze alınan künt ya da delici darbelerin gözde yol açtığı travmalardır.


Katarakt’ın Belirtileri Nelerdir?


1.buzlu, buğulu, bulutlu ya da puslu görme
2.renklerin soluk görülmesi
3.karanlıkta görme güçlüğü,
4.parlak nesnelerin etrafında hale görülmesi
5.gözlerde kamaşma
6.aydınlıkta görme güçlüğü
7.tek gözle bakıldığında çift görme
8.gözlük numaralarının sıkça değişmesidir.


Katarakt Hastalığı’ nın Tedavisi Nasıldır?


Kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Katarakt cerrahisine genellikle, görme kaybının kişinin normal aktivitelerine engel olacak kadar ilerlediği durumlarda başvurulur.
Katarakt kişinin görmesini fazla etkilemiyorsa ameliyat şart değildir. Bazı durumlarda gözdeki başka bozuklukların tedavisi için öncelikle katarakt ameliyatına gerek duyulabilir.


Katarakt cerrahisi şeffaflığını kaybetmiş göz merceğinin çıkarılması ve yerine yapay bir merceğin takılmasıdır. Kataraktlı lenslerin çıkarılmasında kullanılabilecek başlıca iki yöntem vardır. Ancak sıklıkla fako emülsifikasyon ameliyatı kullanılr. Kısaca FAKO ameliyatı denen bu yöntem de lens içeriğinin küçük bir kesiden kolayca dışarı alınmasını sağlamak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılmaktadır.

Nadir başvurulan ekstrakapsüler katarakt cerrahisinde, lens cerrahi olarak çıkartılırken, lensin dış zarının arka kısmı (lensin arka kapsülü) yerinde bırakılır.

KAYNAK

1.   American Academy of Opthalmology