Uçuk Nedir
Uçuk nedir?
Uçuklar sıkıntı vericidir ve ağrılı olabilirler. Yakalaşık bir hafta sonra iyileşirler. Ancak genelde belli bir zaman sonra tekrar çıkar. Ağır vakalar için faydalı mutlaka tedavi gerekir..
Uçuklar, dudaklarınızda ve ağzınızı etrafın görülen kabartılardır. Bunlara herpes simpleks denilen bir virüs neden olur. Uçuklar bazen herpes labalis ya da fever blisters olarak adlandırılırlar. Bu uçuk tipleri vücutta çıktığı yerlere göre değişir.
Herpes simpleks virüsünün iki tipi vardır: 1 ve 2. Tip 1 çoğunlukla uçuğa neden olur. Her iki tip de genital siğiller ve uçuklara neden olabilir. Ancak genelde Tip 2 genital bölgede görülür.
Herpes simpleksi diğer insanların tükürüklerinden kaparız. Çoğu kişi enfeksiyonu ilk kez çocukken kapar.
Bazı çocuklar ilk kez enfeksiyonu kaptığında oldukça hasta olurlar. Ağızlarında aft olabilir ve yutkunmak ağrı verici gelebilir. Ateş, ağız kokusu, bezlerin şişmesi, iştahsızlık ve halsizlik gibi belirtileri de olabilir. Eğer çocuğunuzda bu belirtiler olursa, onları doktora götürün. Kolay tedavi yöntemleri faydalı olabilir.
Bir kez enfeksiyonu kaptınız zaman, virüs yüzünüzdeki sinirlerde kalır. Sonraki herhangi bir zamanda başka bir uçuğa neden olabilirler. Boğaz enfeksiyonları, yorgunluk ve stres, adet dönemleriniz (bir kadınsanız), güneş ışığı ve steroid içeren bazı ilaçlar yeni atakları tetikliyor gibi görünüyor.
Sizde uçuk çıktığında diğer insanlara tükürüğünüz vasıtasıyla diğer insanlara geçirebilirsiniz. Bu riski azaltmak için, uçuğunuz olduğu zaman öpüşmekten kaçınınız ve yeme içme için kullandığınız şeyleri ve havluları ortak kullanmayın. Ayrıca, uçuğunuz olduğunda oral ilişkide bulunmaktan kaçınınız.
Belirtileri nelerdir?
Uçuklar kırmızı lekeler olarak başlar ve kabarcıklar haline gelmeye başlarlar. Kabarıklıklar çatladığında, ciltte açık bir yara haline gelir. Bazı kişilerin bir ateşi de olur. Cildiniz bir hafta ile 10 arasında normal haline döner
Bazı kişilerde kabarıklıklar çıkmadan önce yaklaşık iki gün dudaklarında karıncalanma hissi olur.
Kendi başınıza uygulayabileceğiniz tedaviler nelerdir?
Eğer güneş ışığı uçuğunuzu tetikliyorsa, güneşten cildinizi güneşten korumak için güneş kremlerini denemeye değerdir. Ağız ve dudaklarınızda güneş kremi kullanmanın, yeniuçukların oluşması ihtimalini azalttığı yönünde bazı bulgular vardır. Ayrıca antiviral kremler de faydalıdır.
.Semptomlarınız ortaya çıkmadan hemen önce ( karıncalanma gibi belirtileriniz varsa) ya da semptomlarınız ortaya çıkar çıkmaz antiviral ilaçları almak hızlı bir iyileşme sağlayabilir.
Ancak semptomların, tedavi olmadığınızda kalacağı süreden birkaç gün daha çabuk iyileşmesi anlamına gelir.
Bu ilaçlar yan etki yapabilir. Baş ağrısı, mide bulantısı ve ishale neden olabilirler. Ayrıca karın ağrısı, ağız kuruluğu ve bağırsak gazına neden olabilir, fakat bu yan etkiler çok sık görülmezler.
Uçuktan sonra ne olur?
Uçuklar tedavi edilemeden yaklaşık 7 ile 10 arasında bir süre içersinden kaybolurlar. İz bırakmazlar.
Herpes simpleksle enfekte olan çoğu kişide her yıl uçuk çıkar. Yaklaşık olarak 10 kişinin 1’inde bit yıl içerisin 6 kez ya da daha fazla uçuk çıkar.
Herpes simpleks eğer gözünüze doğru yayılırsa tehlikeli olabilir, ama bu çok nadir görülmektedir.
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin herpes simpleksten dolayı daha ciddi bir hastalıkları olabilir. HIV ya da kanser gibi rahatsızlığınız varsa, bağışıklık sisteminiz zayıf demektir ve herpes simpleks enfeksiyonun semptomları da sizde varsa; doktorunuza görünmelisiniz.