Uyku Apnesi

Uyku Apnesi

Uyku apnesi

Uyku apnesi, uykunuzu böler ve gece nefes almanızı etkiler. Gün boyu uykulu hisseder ve konsantre olmazsınız. Tedaviler birçok insanın belirtilerini rahatlatabilir.

Uyku apnesi nedir?

Uyku apneniz varsa, birkaç saniye için nefesinizin durması gece boyunca defalarca olur. Bunun meydana gelmesinin sebebi, gırtlağınızdaki kasların gevşemesi ve hava akışının engellenmesidir.

İki saniye sonra beyniniz bu problemi algılar ve vücudunuza tekrar nefes aldırır. Boğuk bir sesle uyanabilirsiniz. Bu olay bütün gece birkaç defa olur böylece derin bir uyku içinde kalmazsınız.

Belirtileri nelerdir?

Kısacası uyandığınızda farkında olmazsınız. Belki ilk belirtileri fark edenler eşiniz ya da ailenizdeki diğer insanlar olacaktır. Gün boyu uykulu olabilir, konsantre olmakta güçlük çekebilir ya da uyandığınızda yorgunluk hissedebilirsiniz.

Ciddi bir uyku apneniz varsa, uyanık olmanız gereken bir durumda karşı konulmaz bir arzuyla uykunuz gelebilir. Uykunuzu bozan daha birçok şey vardır. Problemlerin nedenini bulmak için doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

Tedavi yöntemleri nedir?

Şiddetli bir uyku apnesi kendi kendine iyileşmeyecektir. Böylece tedavi olmak gerekir. Size yardımcı olarak deneyebileceğiniz tedavi yöntemleri vardır, fakat bu yöntemlerin kesinliği hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir.

Doktorlar sigara içiyorsanız bırakmanızı ve alkolden uzak durmanızı tavsiye ederler. Bu, diğer bir yandan uyumanıza yardımcı olur. Gece uyku apnesine yardımcı olacak burnunuzun içine hava üfleyen (ya da burun ve ağza) maske takmak. Bu tedaviye Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı (CPAP) denilmektedir.

Esnek bir tüp yardımıyla bir hava pompasına tutturulmuş bir maske takarsınız. Hava akımı, hava yolunuzun açık kalmasına yardım eder. Özellikle şiddetli uyku apneniz varsa, CPAP yönteminin gün boyunca daha dinç hissettirebildiği ve uykunuzu düzelmeyebildiğine dair birçok olumlu çalışma bulunmaktadır. Fakat maskenin yan etkileri de bulunmaktadır. Araştırmalarda,10 kişiden 4’ünde ağız kuruluğu ve 10 kişiden 7’sinde hapşırma, yaklaşık 10 kişiden 6’sında burun akması görülmüştür. Zaten bunlar aleti kullanmaya başlamadan önce de oldukça yaygın belirtilerdir. Maske takmayı rahatsız edici bulabilirsiniz.

Aşırı kiloluysanız, muhtemelen doktorunuz kilo vermenizi tavsiye edecektir. Fakat uyku apnesiyseniz, kilo vermenizin iyileşmenize yardımcı olup olmayacağı konusunda çok fazla bir araştırma yoktur.

Obez insanlar için aşırı miktarda kilo kaybı (vücut ağırlıklarını yüzde 70 ve yüzde 30 arasında) gece uyanma aralıkları sayısında büyük bir düzelme görülür. Ancak çok fazla kilo kaybı, çoğu insanda mide ameliyatları gerektirir. Bir araştırmada vücut kilolarından yüzde 10’nu kaybeden insanların uykularında düzelme saptanmıştır.

Şiddetli uyku apneli insanlar ameliyat olurlar. Büyük bademcikli ve lenf bezli insanlar, uyku apnesi olurlar. Yapılacak bir ameliyatla büyük bademciklerin ve lenf bezlerinin alınmasıyla düzelebilirler. Başka bir operasyonla boğazınızın en üstündeki dokunun birazı alınarak hava yolunuz genişletilebilir. Ancak ameliyatlar bazı insanlara yardımcı olabilir. Genellikle tavsiye edilmez. Bunun nedeni, çoğu insan için uyku apnesinin tekrar ortaya çıkmasıdır.

Bazı insanlar uyku apnesi için ilaçlar kullanırlar, özellikle maske takamayanlar.  Bu kişilere, diğer nefes problemleri için kullanılan ilaçlar, antideprasanlar, sakinleştiriciler ya da uyku şekillerini düzelten ilaçlar verilebilir. Fakat araştırmalara göre, uzun süre ilaçların çoğu yardımcı olmaz.

Bu tür ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve onun önerisi olmayan ilaçları kullanmamalısınız.