Yaşlılık Benleri ve Çiller

Yaşlılık Benleri ve Çiller

Yaşlılık Benleri ve Çiller

Yaşlılık Benleri (seboreik keratozlar)

Yaşlılık benleri derinin üzerinde oluşan iyi huylu oluşumlardır. Sıklıkla orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıkar. Genelde yuvarlak ya da oval, kahverengi ya da siyah renkte, yüzeyi karnabahar görünümünde, deri üzerine yapışmış gibi bir görünüm mevcuttur. Yüz, omuz, göğüs, sırt  gibi sürtünme alanlarında ortaya çıkabilir. Yüzde çıkan ben oluşumları veya artarak devam eden ben oluşumlarında mutlaka dermatoloji uzmanlarına başvurmak gerekir.

Tanısı dermatoloji uzmanı tarafından genellikle dermatoskop cihazı adı verilen bir cihazla veya nadiren parça alınarak konur. Görünüş olarak derinin kötü huylu tümorleri ile karıştırılabileceği için mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.Yaşlılık benleri tamamiyle iyi huylu olması nedeniyle, kozmetik nedenler dışında tedavisi gereksizdir. Tedavi yöntemleri içinde soğuk nitrojen ile dondurma, elektrikli koter cihazı veya küret ile deriden ayırma şeklinde yapılabilir.

Çiller

Çil (efelid), güneşe maruz kalınması sonucu daha çok sarışın ve kızıl saçlı kimselerde görülen, yüzde, el sırtlarında ve kollarda ortaya çıkan sarı veya kahverengi ufak lekelerdir. Çiller; yazın güneş altında çoğalır, kışın azalır. Bu lekelere estetik amaçlı bazı tedaviler uygulanabilir.

Postinflamatuar Hiperpigmentasyon (PİH)

Çeşitli cilt hastalıklarından sonra oluşan, derideki kahverengimsi renk değişiklerine postinflamatuar hiperpigmantasyon (pih) denir. Esmer tenli ve koyu tenlilerde daha yaygındır. Güneş ışınları ve bazı ilaçlarla artabilir. Korunmak için güneş koruyucu kremler kullanılmalıdırç

Sütlü Kahve Lekeleri (Cafe au lait lekeleri)

Sütlü kahve lekeleri sıklıkla kişide doğumdan beri var olan, yuvarlak veya oval şekilli açık kahverengi renkli yama benzeri benlerdir. Bu yama görünümlü benlerin sayısı ve büyüklüğü genellikle yaşla birlikte artmaktadır ve vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Normal bireylerin yüzde 10’unda bulunmaktadır. Ancak nörofibromatozis hastalığıyla ilişkili olabilir. Bu hastalıkta sütlü kahve lekeleri daha fazla sayıda ve daha büyük olma eğilimindedir. Her durumda da herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır.

 KAYNAKLAR:

1.Aydemir E. Andrews’ Deri Hastalıkları Klinik Dermatoloji. İstanbul Medikal Yayıncılık, 2008.

2.Tüzün Y,  Gürer MA, Serdaroğlu S, Oğuz O, Aksungur VL. Dermatoloji. Nobel Tıp Kitapları, 2008.